Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров проведе първата работна среща с главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, по време на която обсъдиха въпроса за подробния план за действие на Въоръжените сили за 2024 г., предаде Украинская правда.

"Изключително важен въпрос е изграждането на логистична система и своевременното задоволяване на необходимите нужди на военните. Акцентът е върху ефективна система на ротации и почивка на военните", се посочва в съобщение на украинското Министерство на отбраната.

Съобщава се също, че ръководителят на военното ведомство и главнокомандващият са обсъдили подобряване на качеството на обучението, осигуряване на центрове за обучение, обучение на нови инструктори и отчитане на съвременния опит.

Специално внимание е отделено на новия вид войски на Въоръжените сили на Украйна – Силите на безпилотните системи.

"Чакаме нови решения, обобщаване на опита. И най-важното - технически задачи за разработване на нови образци. Тези, които ще създадат стратегическо предимство за нас утре", отбеляза Умеров.

На 8 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски и ген. Валерий Залужни едновременно обявиха съвместна среща и съобщиха, че са обсъдили промени в ръководството на въоръжените сили.

Зеленски  назначи  генерал-полковник Александър Сирски за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.