Министерството на отбраната на Украйна обмисля възможността за уведомяване на мъжете, включително тези в чужбина, за необходимостта от явяване в териториалните центрове за изпълнение (бюра за набиране на военнослужещи) чрез електронно уведомление. Това е заявил министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров в интервю за украинската медия "Суспільни новини".

Изданието подчертава, че според Умеров Министерството на отбраната обмисля възможността да уведомява мъжете за необходимостта да се явят на военна служба чрез електронно уведомление.

В същото време той е заявил, че подобни покани ще получат мъже, граждани на Украйна и в чужбина: "Ако вече вземем решение за категориите, ще изпратим призовки на всички".

Умеров е добавил, че Министерството на отбраната работи върху технически решения, които да направят този процес възможен.

"Ние анализирахме различни бази данни. Ще решим как да отчетем тези данни. Защото той наборник ли е, или военнослужещ, или вече ветеран? След регистрация дали тази категория мъже ще бъдат предложени за военна служба или не. Тоест, това е доста огромен механизъм, който трябва да се обсъжда стъпка по стъпка", е коментирал Умеров.

Естонският министър на вътрешните работи вече заяви, че при необходимост Естония е готова да помогне на Украйна в мобилизирането на своите граждани.

Върховната Рада на Украйна обсъжда възможността за връчване на призовки по електронна поща и чрез препоръчана поща.