В Уругвай се провеждат избори за президент и парламент, пише агенция Reuters.

Гражданите на страната гласуват между умерени кандидати, което се откроява на фона на поляризираната политика в много други страни в Латинска Америка.

Държавата с население от 3,4 милиона души избира нов президент и законодатели, като социолозите предвиждат вероятен балотаж през ноември. В същото време се провеждат два референдума за пенсионна реформа и увеличаване на полицейските правомощия, което предизвиква разногласия.

За разлика от острите разделения между десницата и левицата в Аржентина, Бразилия или Мексико, политическата арена в Уругвай е сравнително спокойна, като значителното припокриване между основните консервативни и либерални коалиции намалява донякъде негативните последици.

"Двата основни лагера са повече или по-малко еднакви по отношение на макроикономическата политика или визията за това какво представлява Уругвай и как да се справи с различните икономически предизвикателства“, казва уругвайският икономист Мария Долорес Бенавенте.

На вота в малката южноамериканска държава лявоцентристкият кандидат на "Широкия фронт“ Яманду Орси, който е фаворит в социологическите проучвания, се изправя срещу консервативния претендент Алваро Делгадо. Зад тях се нарежда младият консерватор Андрес Охеда, популярен в социалните медии.

Социологическите проучвания показваха, че Орси води, но според тях никой от кандидатите за президент няма да получи повече от 50% от гласовете, което означава, че на 24 ноември ще се проведе втори тур между първите двама.

По-голямо напрежение се създава в два задължителни референдума, които също се провеждат в неделя. В единия се пита дали да се преразгледа частната пенсионна система на Уругвай, която предизвика критики от страна на политици от различни сфери.

Урусите ще гласуват и за това дали да се премахнат конституционните ограничения за нощните полицейски акции срещу частни домове като начин за борба с престъпността, свързана с наркотици, което е все по-притеснително за избирателите. И двата референдума изискват обикновено мнозинство, за да бъдат приети.

"Трябва да поемем контрола върху нашата сигурност“, заяви Орси на предизборен митинг през седмица, обещавайки да бъде твърд в борбата с престъпността.

Управляващата консервативна коалиция се бори да защити резултатите си в областта на сигурността, но се надява, че успехите в икономиката и нарастващата заетост може да са достатъчни, за да убедят избирателите да изберат приемствеността пред промяната.