Улиците на малко градче в източната част на Испания потънаха в червено в сряда, когато десетки хиляди се замеряха с презрели домати в оживена битка по време на традиционния фестивал Томатина, съобщава Reuters.

Около 22 000 участници, облечени в бели дрехи, напръскани с доматена каша, участваха в лудостта, която обхваща Буньол - разположен на 40 км западно от Валенсия - всяка година през последната седмица на август.

Седем камиона раздадоха 150 тона презрели крушови домати на нетърпеливи хора, много от които дошли от чужбина. Гостите на града плащат такса от 15 евро, докато местните жители на Буньол участват безплатно.

"Обичаме домати! Ето защо решихме да дойдем и си прекарахме страхотно“, казва Тейлър, която идва от Австралия, добавяйки, че тя и нейните приятели ще "направят спагети, които да хапнат със соса“.

Началото на едночасовия двубой беше дадено със запалване на фойерверки, след като един от претендентите успя да се изкачи по хлъзгав стълб, напукан със сапун, за да грабне бут шунка, висящ от върха.

Сенам от Кения описа събитието като "красиво, прекрасно, креативно, умопомрачително“.

След като битката приключи, почистващ екип, въоръжен с водни маркучи, е изпратен да отстрани отпадъците от улиците на града, които бяха оставени да блестят благодарение на естествената киселинност на доматите.

Плодовете, отглеждани специално за фестивала, се смятат за твърде кисели за човешка консумация.

Според официалния уебсайт на Томатина, фестивалът е възникнал по време на сбиване през 1945 г., когато младежи, опитващи се да видят отблизо парада, събарят един от участниците. Няколко души взимат домати от близкия щанд като импровизирани снаряди, докато полицията възстанови реда.

На следващата година младежи пресъздават кавгата, като някои дори донасят собствени домати. Събитието е забранено за кратко през 50-те години на миналия век по време на управлението на генерал Франсиско Франко, но е възобновено през 1959 г. с определени правила.