"Замразяването“ на войната с Русия ще означава признаване на окупацията на украински територии. Затова Украйна никога няма да предприеме такава стъпка. Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за CBC News. Според него руснаците биха били много щастливи да замразят всичко, както е сега, принуждавайки Украйна да "признае превзетата територия за руска“.

"В този случай те биха празнували победа. Това никога няма да се случи", подчерта той.

В същото време Буданов призна, че Русия по някакъв начин е успяла да получи секретна информация за плановете на Украйна за контранастъпление.

"Няма да кажа повече от президента. Получихме, да речем, информация, доказателства, че плановете са станали известни на Русия. Това е сериозен проблем и ние предприемаме определени мерки", добави той.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски подчерта, че няма натиск от партньори за прекратяване на войната. Той казва, че реториката на руския президент Владимир Путин показва, че той няма намерение да спира.

Ръководителят на президентската канцелария Андрей Йермак също заяви, че Зеленски никога няма да се съгласи да замрази войната. Той добави, че страната няма нужда от замразени конфликти, а от справедлив мир.