Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна съобщава, че в близко бъдеще руснаците планират да организират провокация в Запорожката АЕЦ с тежко въоръжение, предава "Украинская правда“.

"Вероятно в близко бъдеще окупаторите планират да организират нова въоръжена провокация на територията на Запорожката атомна електроцентрала“, се казва в съобщение от пресслужбата на ГРУ.

За тази цел "управлението на военното контраразузнаване“ на ФСБ разпространява сред личния състав на руския контингент информация за предполагаема подготовка от страна на украинските сили за сигурност и отбрана за щурм срещу ЗАЕЦ.

Руските специални служби, от своя страна, твърдят, че в края на юли ще бъде организиран щурм на атомната централа, в който се предполага, че ще участват щурмови групи и неназовани доброволни въоръжени части на Украйна.

Това, според ГРУ на Украйна, може да означава, че руснаците готвят операция "под фалшив флаг“, която ще доведе до мащабна авария в АЕЦ.

Подобни действия в украинското ведомство наричат ​​"акт на ядрен тероризъм".

Запорожката атомна електроцентрала беше превзета от руснаците на 4 март 2022 г. Оттогава многократно е публикувана информация за минирането на територията на станцията, няколко енергоблока и охладителен басейн. Москва обвинява Киев, че обстрелва съоръжението и готви нападение срещу него.

Главният санитарен лекар на Украйна казва, че в случай на авария в АЕЦ, хората ще трябва да бъдат евакуирани от зона с радиус от 50 километра около станцията.