Руският президент Владимир Путин не е успял да включи напълно беларуската армия във войната срещу Украйна. В същото време украинските военни следят развитието на ситуацията. Това каза по време на телемаратона представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР) Андрей Юсов, цитиран от УНИАН.

Коментирайки предишни изявления на Главното разузнавателно управление относно плановете на Кремъл да въвлече Беларус във войната срещу Украйна, той отбеляза, че руският президент Владимир Путин използва беларуския фактор, за да отклони украинските сили и резерви, за да създаде допълнителни точки на напрежение.

"Но Путин не стигна толкова далеч, че директно да въвлече беларуската армия в агресивна завоевателна война срещу Украйна или сухопътни операции“, посочи Юсов.

По думите му, ситуацията около евентуалното участие на Беларус във войната се проследява, наблюдава и изучава от украинските военни.

Онзи ден беларуските военни заминаха за Руската федерация, за да изучават опита от войната в Украйна. След обучението те като инструктори ще предадат натрупания опит в подразделенията от въоръжените сили на страната.