Данни от украинското разузнаване показват, че в близко бъдеще се очаква увеличаване на щурмовите операции на руските войски в Запорожка област. Това обяви говорителят на Силите на отбрана "Юг“ Владислав Волошин, предава Укринформ.

"През последните дни има тенденция за влошаване на ситуацията в Запорожка област, точно в този участък от демаркационната линия. През изминалото денонощие вече са извършени пет атаки и, да кажем, има тенденция те да се увеличават, тъй като според нашата разузнавателна информация противникът събира личен състав на щурмови групи в района на Приютное. Противникът получи 25 леки бъгита от резервната база за съхранение на Южния военен окръг на Руската федерация. Т.е., това говори, че се подготвят щурмови действия“, обясни Волошин.

По думите му ситуацията на Южното направление е не по-малко напрегната, отколкото в другите участъци на фронта. През изминалото денонощие в южната част на Украйна са станали седем военни сблъсъка, пет от които в Запорожка област, а два - в посока Днепър.

Сблъсъците продължават в района на Роботино, на Новоандреевка, както и над островите в коритото на река Днепър близо до Херсон. Руската армия също нанася въздушни удари с помощта на управляеми бомби, стреля с артилерия и използва безпилотни апарати-камикадзе.

Сега руснаците водят разузнаване със сила, използвайки щурмови групи от 5-10 души, отбеляза още говорителят.

Волошин също подчерта, че руските военни не могат да се оплачат от недостиг на снаряди.

"Броят на обстрелите, използваните боеприпаси остава постоянен - ​​до 2000 снаряда, освен това през последните 24 часа, ако вземем, да речем, статистика, са използвани повече от 350 дрона, FPV дронове, от които около 400 са хвърлили боеприпаси. Следователно, не мога да кажа, че имат някакъв недостиг на снаряди и недостиг на боеприпаси или че пестят пари“, обобщи военният на Киев.