Информацията в медиите, че хиляда украински войници са били пленени от руснаци при напускане на Авдеевка, е преувеличена стотици пъти. Броят на затворниците се оценява на не повече от няколко десетки военни. Това съобщи пред NV източник от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Отбелязва се, че на 25 февруари на форума Украйна-2024 ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов е заявил, че ведомството вече разполага със списък на тези пленници.

В същото време украинските въоръжени сили казват, че броят на пленниците по време на операцията е пропорционален и за двете страни. Както каза в коментар за NV заместник-командирът на 3-та отделна десантно-щурмова бригада ("Азов“) Максим Жорин, в Авдеевка няма хиляди украински пленени украински войници.

"Най-вероятно получихме приблизително еднакъв брой пленници от двете страни. Взехме и много руснаци в плен, почти от всяка от техните настъпващи бригади. Взехме последните пленници вчера вечерта (24 февруари) и продължаваме да го правим“, подчерта той.

Според него само 3-та Специална бригада е пленила десетки руснаци.

New York Times публикува статия, в която се посочва, че по време на изтеглянето на украинските военни от Авдеевка, Донецка област, стотици войници е можело да бъдат пленени или изчезнали. Украинското командване отрече тази информация, но призна, че редица военни са били пленени или изчезнали.