Русия засили кампанията си за дискредитиране на Украйна в Близкия изток. По-специално става въпрос за Египет. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Както отбелязва разузнаването, целта на Кремъл е:

Да оправде завоевателна война;

дискредитиране на Украйна и западните държави;

да наложи неприемливи условия на преговори;

подобри собствената си позиция в региона;

да се постигне намаляване на икономическия и политически натиск върху Москва.

Украинското военно разузнаване допълва, че Русия използва разузнавателна мрежа, пропаганда и дипломатически мисии.

Според Главното разузнавателно управление служители на руското посолство в Египет са получили инструкции от Кремъл да проведат поредица от срещи под дипломатическо прикритие, за да разпространяват дезинформация за войната и вербуването.

Руснаците изпращат и пропагандни материали до посолствата на други държави в Кайро, които оправдават воденето на война срещу Украйна. Става дума за два листа, озаглавени: "За ролята на Запада в конфликта в Украйна“ и "За ситуацията около Украйна“. Те показват версията на Путин за историята на Украйна, където Руската федерация е представена като жертва.

Основната идея, която Кремъл прокарва в Близкия изток е, че няма алтернатива на наложения от него сценарий за прекратяване на войната.

"Това включва лишаване на Украйна от военна помощ от Запада, прекратяване на военните действия от Силите за сигурност и отбрана срещу нашата държава, запазване на контрола на Москва върху окупираните украински територии и други глупости, като "вечен извънблоков статут“, "денацификация“ и "демилитаризация“, се казва в съобщение на ГУР.