Кабинетът на министрите на Украйна проведе извънредно заседание на 11 януари и оттегли своя законопроект № 10378 за подобряване на мобилизацията, военната регистрация и военната служба, предаде Украинская правда.

"На 11 януари, на извънредно заседание правителството подкрепи протоколното решение, инициирано от Министерството на отбраната за оттегляне на проектозакона за мобилизацията в Украйна, внесен във Върховната Рада: "За изменения на някои законодателни актове на Украйна относно подобряването на някои въпроси на мобилизацията, военната регистрация и военната служба".

Посочва се, че след финализирането от Министерството на отбраната съответният законопроект ще бъде внесен отново за разглеждане от Министерския съвет.

След внасянето на проектозакона за подобряване на мобилизацията в парламента възникнаха бурни дискусии и спорове.

Генералният щаб на ВСУ по-рано заяви, че като цяло одобрява новия проектозакон за мобилизацията, но препоръча някои точки да бъдат премахнати от документа, съобщи тогава Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни. Беше препоръчано да бъдат премахнати: военната регистрация за всички жени, да се премахне освобождаването на хора с увреждания от 2-ра група и редица други.