Силите за отбрана на Южна Украйна официално потвърдиха, че са напуснали определени позиции, по-специално в района на село Кринки на левия бряг на Днепър, в Херсонска област, но в това населено място, в резултат на продължителен огън от страна на руснаците позициите на украинските въоръжени сили са унищожени до основи. Това се казва в изявление на Силите за отбрана на Южна Украйна, предава УНИАН.

"Украинските сили за отбрана продължават да изпълняват бойни задачи на левия бряг на Днепър, по-специално в района на село Кринки, но всъщност повечето от основните позиции на украинските войски в с. Кринки, в резултат на интензивен, комбиниран и продължителен вражески огън, са унищожени до основи. Трябва да се добави, че селото също е почти напълно унищожено от вражески обстрел“, отбелязват военните.

Отбелязва се, че в същото време ВСУ продължават да бъдат на определени позиции и предмостия на левия бряг на Днепър, унищожавайки нашествениците и нанасяйки значителни загуби на руската армия.

Да припомним, че на 16 юли медиите, позовавайки се на източник от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, писаха, че украинските военни са били принудени да се оттеглят от село Кринки, което се намира в Херсонска област на левия бряг на Днепър. Говореше се, че в Кринки битката се е преместила към островите.

Едновременно с това се разбра, че от октомври 2023 г. до края на юни 2024 г. в Кринки, Херсонска област са изчезнали безследно 788 украински военнослужещи. В същото време броят на загиналите войници, които са изнесени оттам и накрая погребани, е значително по-малък - 262 бойци през този период.