В четвъртък, 12 септември, Министерството на външните работи на Украйна обяви демарш пред монголската страна във връзка с посещението на руския президент Владимир Путин. Това е съобщено в изявление на Министерството на външните работи на Украйна.

Отбелязва се, че Генералният директор на Департамента за Европа и Африка на монголското външно министерство Ганхуурай Батунгалаг е пристигнал в Киев по покана на украинската страна.

"Украйна изрази дълбокото си разочарование от монголската страна, тъй като страната, която е подписала Римския статут, е отказала да изпълни заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд, докато той е бил в Монголия", посочват от министерството.

"Украйна няма да остави подобни действия без адекватен отговор. Решението, взето от Монголия, ще бъде взето под внимание в по-нататъшната политика за развитие на двустранните отношения с Монголия и в разработването на позицията на Украйна за подкрепа на тази страна в международни формати.

В същото време украинската страна се надява, че Монголия ще предприеме ефективни стъпки за възстановяване на конструктивния характер на традиционно приятелските украинско-монголски отношения, което е в интерес и на двете страни", се допълва в съобщението.

На 2 септември руският президент Владимир Путин пристигна на официално посещение в Монголия.

Монголия е член на Международния наказателен съд от 2000 г., а през 2003 г. ратифицира Римския статут. В това си качество страната е длъжна да изпълнява решенията на съдиите от Международния наказателен съд, които издадоха заповеди за арест на Владимир Путин и руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова на 17 март 2023 г.