Министерството на външните работи на Украйна изрази разочарование от подкрепата на Швейцария за "китайско-бразилския консенсус" по отношение на Украйна и призова всички страни, които подкрепят международното право и Хартата на ООН, да избягват участие в подобни инициативи, предава Украинская правда, като се позовава на съобщение на ведомството.

"Украинската страна е разочарована от информацията за подкрепата на швейцарската страна за така наречения "китайско-бразилски консенсус от 6 точки“.

Не можем да разберем логиката на това решение. В крайна сметка заедно с Конфедерация Швейцария организирахме първата световна среща на върха за мир на 15-16 юни в Бургенсток, в която участваха представители на сто държави и международни институции. Нашите страни продължават активно да си сътрудничат за увеличаване на броя на подписалите комюникето от срещата на върха. Швейцария участва в тематични конференции по конкретни точки от Формулата на мира, които имат за цел да подготвят обща мирна рамка за възстановяването на всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна", се посочва в съобщението на украинското ведомство.

Министерството на външните работи на Украйна подчертава, че всички идеи, дискусии и планове за възстановяване на мира в Украйна трябва да се основават на два принципа: "Първо, нищо за Украйна без Украйна. Второ, тези предложения трябва да се основават на Устава на ООН и да включват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници".

Украинското МВнР нарича "Украинската формула за мир единствения път към всеобхватен, справедлив и устойчив мир и заявява, че не е необходимо да се създават допълнителни формати и платформи за обсъждане на начините за постигане на мир за Украйна".

"Всякакви инициативи, които не съдържат ясна препратка към устава на ООН и не гарантират пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна, са неприемливи. Такива "мирни инициативи" само създават илюзията за диалог, докато агресорът продължава престъпната си дейност", се допълва в съобщението.

Украинското ведомство посочва в заключение: "призоваваме Конфедерация Швейцария и всички страни, които подкрепят международното право и Хартата на ООН, да избягват участие в така наречените "мирни инициативи", които могат само да усложнят процеса на постигане на всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Тези инициативи, които не признават факта на непредизвиканата въоръжена агресия на Русия срещу Украйна, приравняват жертвата и агресора, предлагат деескалация за сметка на суверенитета и териториите на Украйна, те не могат да бъдат подкрепени от Украйна".

В събота (28 септември) министерството на външните работи на Швейцария съобщи, че страната  подкрепя така наречената мирна инициатива на Китай и Бразилия по отношение на войната в Украйна. В същото време говорителят на швейцарското външно министерство подчерта важността на позоваването на устава на ООН при всякакви мирни инициативи по отношение на Украйна.