Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба проведе разговори в Китай с министъра на външните работи на Китайската народна република Ван И, където заяви, че Украйна е готова да преговаря с Руската федерация, но няма такава готовност от руска страна". Това се посочва в съобщение на Министерство на външните работи на Украйна, кубликувано на сайта на ведомството.

"Дмитро Кулеба изрази последователната позиция на Украйна, която се състои в готовност за провеждане на преговорния процес с руската страна на определен етап, когато Русия ще бъде готова да преговаря добросъвестно, но отбеляза, че засега няма такава готовност от руска страна", се посочва в публикация на сайта на украинското министерство.

По-рано Володимир Зеленски заяви,че допуска възможността за преговори с руски представители за прекратяване на конфликта в Украйна въпреки забраната на Киев за преговори с Москва.

По-рано днес Дмитро Кулеба заяви, че "украинската страна желае и е готова да води диалог и преговори с руската страна. Разбира се, преговорите трябва да бъдат рационални и да имат практическо значение, да бъдат насочени към постигането на справедлив и траен мир".