В обзор на успехите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), заместник-министърът на отбраната на страната Анна Маляр обяви официално, че военните на Киев стоят за взривяването на Кримския мост от 8 октомври 2022 година, предават ТАСС и РБК-Украйна.

Съответното Маляр написа в канала си в Telegram. На 500-ия ден от влизането на руските войски в Украйна тя публикува списък на това, което военните на Киев са постигнали в отделните етапи от войната. "273 дни от първия удар по Кримския мост, за да се наруши логистиката на руснаците“, отбеляза заместник-министърът.

Кримският мост бе взривен с експлозив на камион на 8 октомври миналата година. Два участъка от автомобилната част на моста се срутиха, а железопътната бе повредена. Няколко души загинаха. Автомобилното движение по моста бе напълно възстановено през февруари 2023 година, железопътната връзка все още се осъществява по една линия.

Руското разследване заключи, че украинското военно разузнаване е замесено в операцията. Украйна не е признала официално участие във взривяването на моста, но през май ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк, коментирайки инцидента, подчерта, че са "взети определени мерки“.