Министерството на отбраната на Украйна обяви за легитимни военни цели кораби във водите на Черно море, които плават към пристанищата на Руската федерация или към тези, които се намират в окупираните територии, цитира РБК-Украйна.

От ведомството са посочили, че "Русия започна открито да заплашва цивилни кораби, превозващи хранителни продукти от украинските пристанища. През последните дни Кремъл превърна Черно море в опасна зона. Отговорността за всички рискове е изцяло на руското ръководство".

"Освен това Министерството на отбраната отбеляза, че съдбата на крайцера "Москва“ доказва, че Силите за отбрана на Украйна разполагат с необходимите средства за отблъскване на руската агресия в морето. Министерството на отбраната на Украйна предупреждава, че от 00:00 часа на 21 юли 2023 г. всички плавателни съдове, които се насочват във водите на Черно море в посока към морските пристанища на Руската федерация и украинските морски пристанища, разположени на територията на Украйна, временно окупирана от Русия, могат да се считат от Украйна за превозващи военни товари с всички съответни рискове“, се посочва в изявлението.

Също така от 05:00 ч. на 20 юли 2023 г. се забранява като опасно корабоплаването в районите на Североизточната част на Черно море и Керченско-Еникалския пролив на Украйна.

"Съответната навигационна информация за моряците вече е оповестена“, пишат от Министерството на отбраната.

РБК-Украйна съобщава, че след излизането на Русия от зърненото споразумение страната е започнала мащабен обстрел на Южна Украйна. Нощта на 19 срещу 20 юли Руската федерация е предприела трета поредна масирана комбинирана атака срещу украински градове с използване на крилати ракети и дронове камикадзе. Засегнати са Николаев и Одеса.

На 17 юли Кремъл отказа да удължи зърненото споразумение. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че договореностите относно зърнената инициатива всъщност са прекратени.

След това президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи на Турция и ООН да продължат зърнената сделка в тристранен формат. Държавата обмисля възможността за превоз на храни през териториалните води на Румъния и България.

На 19 юли Министерството на отбраната на Руската федерация е заплашило, че всички страни, под чиито флаг кораби ще бъдат изпратени до украинските пристанища, ще се считат за замесени във войната.

В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще възобнови участието си в зърненото споразумение само ако Западът изпълни редица изисквания.