Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна записа видеообръщение на корейски език за военните на Пхенян, за които се твърди, че се готвят да се включат в конфликта, съобщава изданието "Страна.ua“.

Кадрите показват "нов лагер за задържане на севернокорейски военнопленници". Дикторът говори за условията на задържане, които включват три хранения на ден, топли стаи и истински легла.

"Първите севернокорейски окупатори скоро ще пристигнат тук“, уверяват на записа.

На 22 октомври украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев разполага с информация за предполагаемата подготовка на две бригади от по 6 000 войници от Северна Корея, които ще участват в конфликта на страната на Русия. По думите му това развитие на събитията е предизвикателство за Украйна, но Киев знае как да отговори на него.

В същото време мисията на КНДР в ООН отрече информацията за възможно изпращане на свои военни в Русия, като нарече тези слухове неоснователни. Според дипломати подобни изявления имат за цел да дискредитират Пхенян и да подкопаят отношенията му с Москва.

По-рано през деня от Рим министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви, че разполага с доказателства за местоположението на севернокорейски войски на руска територия, съобщи Reuters.

"Има доказателства за севернокорейски войски в Русия. Какво точно правят те? Остава да видим. Това са неща, с които трябва да се справим“, подчерта Остин.