Главното разузнавателно управление на Украйна потвърди, че бившият командир на подводницата "Краснодар" от Черноморския флот на руския флот Станислав Ржицки, участвал в ракетните атаки срещу Украйна, е бил застрелян в Краснодар, Русия. Това са съобщили от пресслужбата на ГРУ, цитира Украинская правда.

 "На 10 юли "подводницата" бягаше в Краснодарския парк за култура и отдих на името на 30-годишнината от Победата. Около шест сутринта срещу него бяха произведени седем изстрела от пистолет Макаров. В резултат на огнестрелните рани Ржицки е починал на място.

Заради проливния дъжд паркът е бил пуст, така че няма свидетели, които да дадат подробности или да идентифицират нападателя."

Отбелязва се, че "Краснодар" е една от шестте подводници от проекта "Варшавянка", които влизат в състава на Черноморския флот на ВМФ на Русия. Всеки от тях може да носи до четири крилати ракети "Калибър".

Капитан 2-ри ранг Ржицки живее в Севастопол поне от 2006 г.

Известно време е командир на подводницата "Алроса". След като изпращат "Алроса" за модернизация, той е назначен за командир на "Краснодар".

Украинското разузнаване трърди, че руският командир е нанесъл ракетни удари,  по Виница.

На 10 юли стана известно, че в Краснодар, Русия, заместник-началникът на отдела за мобилизационна работа и бивш командир на подводница Станислав Ржицки, който според украинските медии може да е участвал в ракетни удари по Украйна, е застрелян.

През юли 2022 г. журналистите от "Наші гроші. Львів" са публикували разследване, в което назоват командирите на подводници от Черноморската дивизия на Руската федерация, сред които е капитанът от 2-ри ранг Станислав Жицкий. По актуални данни за 2019-2021 г. той е командвал подводницата "Краснодар“.

Според журналисти Ржицки може да е участвал в атаката с ракета  "Калибра"  срещу Виница през юли миналата година, при която са загинали най-малко 27 души.