Киберспециалисти от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна са извършили атака срещу сървърите на руски телевизионни канали, в резултат на което в ефира на редица телевизии са били показани "обективни видеоклипове за войната в Украйна“, разкрива "информиран източник“ на УНИАН от разузнавателните кръгове в Киев.

Отбелязва се, че видео на ГРУ е било показано три пъти в най-гледаното време по телевизионните канали, в частност "Первоуралск ТВ“, "Евразия 360“, "Евразия Първи канал“, някои от които са част от медийния холдинг на руския олигарх Андрей Комаров.

"Руските специалисти по киберсигурност се опитаха да коригират ситуацията, но в резултат на техните действия излъчването на девет руски телевизионни канала беше спряно наведнъж: "Евразия 360“, "Евразия Первий канал“, "Первоуральск ТВ“, "Луганск 24“, "Первый республиканский“, "СпБ“, "Оплот“, ТВ-3 и "Первий российский“. В същото време тези контрамерки не можаха да попречат на киберспециалистите на ГРУ да поддържат достъп до сървърите на телевизионните компании“, обясни източникът.

Той допълва, че поради атаката редица телевизионни канали са били принудени да спрат собственото си излъчване за дълго време.

Източникът отбеляза, че от сутринта на 22 август само телевизионните канали "Евразия 360“ и ТВ-3 са възобновили частично работата си, докато предаванията на други остават блокирани.