Главната дирекция на военното разузнаване на Украйна (ГУР) е предприела масиран удар с дронове на руска територия, а Москва обвини военните на Киев, че са нанесли удари в частично контролираната от силите й област Донецк, в резултат на които се е стигнало до масови прекъсвания на електрозахранването. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в нощта срещу и на 26 ноември сутринта противовъздушната отбрана на страната е свалила 24 украински дрона над Московска, Тулска, Калужка, Брянска и Смоленска области.

Губернаторът на Тулска област Алексей Дюмин заяви, че един дрон е паднал върху жилищна сграда в град Тула, след като е бил свален от руската ПВО. Източници разкриха, че нощният удар на украински дронове срещу Русия е бил специална операция на ГУР.

Руски източници, включително председателят на т. нар. ДНР Денис Пушилин, също твърдят, че украинските войски са извършили мощна атака с артилерия и HIMARS на електроподстанции в Донецка област през нощта, което е довело до прекъсване на електрозахранването в много селища и градове, по-специално Мариупол и Мангуше.

Припомняме, че в нощта на 26 ноември експлозии се чуха в Московска област, Тула и някои други региони на Руската федерация. Руснаците веднага обявиха за атака с дрон и предполагаема работа по противовъздушна отбрана.

Руското министерство на отбраната твърди, че силите за противовъздушна отбрана са унищожили 11 дрона в четири региона. По-специално, губернаторът на Московска област съобщи, че са "прихванати“ пет дрона, а в района на Брянск - четири.