Двата малки десантни кораба на Черноморски флот на Русия, които бяха повредени във временно окупирания Крим в резултат на спецоперация, проведена в нощта на 10 ноември, не могат да бъдат възстановени, пише Украинская правда, като се позовава на изявление на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна.

"Актуализация на лодката, и двете лодки са потънали и не могат да бъдат извадени".

Според източник на УП попадението е довело до детонация, така че БТР-82, който е бил на една от лодките, е изгорял и също не може да бъде възстановен.

Останалите данни относно последствията от щетите, по-специално относно екипажа на борда, все още се изясняват.

По-късно пресслужбата на ГРУ официално потвърди, че ударените в Крим руски десантни катери са потънали.

"В резултатите от разузнаването, извършено на 10 ноември 2023 г. в района на залива Узка на територията на временно окупирания Крим, показват, че след нападение с надводни ударни безпилотни самолети, малки десантни кораби на Черноморския флот на Руската федерация са унищожени".

Според получената нова разузнавателна информация двата кораба са от по-стария проект 1176 " Акула" , другият по-нов проект 11770 "Серна".

"В резултат на атаката и двата кораба са на дъното: "Акула" - веднага, "Серна" - неуспешно се бори за оцеляване, но също потъна", допълва украинската медия.