Русия произвежда около 115-130 стратегически ракети на месец и приблизително толкова оперативно-тактически ракети (като Х-31, Х-59). Това е заявил генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна, в интервю за РБК-Украйна.

"Те не успяха да увеличат значително тези обеми. В момента максималните показатели остават същите - те са около 115-130 стратегически ракети. Те обаче могат да се различават в зависимост от месеца. Нивото на производство зависи от натоварването на мощностите, на компонентите, защото има много части, чуждестранно производство за  ракетите X-101, "Кинжал", "Калибра".

"Русия загуби много поради факта, че нейните предприятия, които се занимаваха с доставка на компоненти, са под международни санкции. А с аналозите си не може да покрие собствените си нужди. Пак, например, през декември изобщо не произвеждаха някои видове ракети – имаше нулев показател, и планиран, и реален, коментира той.

Според Скибицки в момента Русия се опитва да запази известен стратегически резерв. "По правило това са около 30% от запасите, които имат".

От средата на септември руснаците не са използвали нито една ракета Х-101, нито "Калибър": "Имаше натрупване на тези ракети".

Що се отнася до изстреляните крилати ракети, представителят на ГРУ заявява, че по време на нападенията са били регистрирани продукти от третото и четвъртото тримесечие на производството: "Това още веднъж показва, че те нямат много големи запаси, а това, което се произвежда, веднага се използва срещу нашата държава".

"Освен това руснаците ще произведат около 100-115 ракети от оперативно-тактически клас (като Х-31, Х-59 и др.)".

Според него Русия произвежда цялата линия - Х-31, Х-35, Х-29, Х-59, като тези ракети се произвеждат основно от руски компоненти: "Това е ракета от съвсем различен клас - тя не е стратегическа. Това са управляеми ракети за самолети. Съответно целите, за които могат да се използват, също са различни. Тези ракети - Х-31 и Х-59 - са насочени предимно към противовъздушната отбрана, към нашите радиолокационни станции, които трябва да бъдат поразени от врага преди или по време на масирани удари".

По думите му окупаторите произвеждат цялата линия – Х-31, Х-35, Х-29, Х-59, тези ракети се произвеждат предимно от руски компоненти: "Това е ракета от съвсем друг клас – не е стратегически.Съответно това са управляеми авиационни ракети., и целите, за които могат да се използват, също са различни.Тези ракети - Х-31 и Х-59 - са насочени предимно към съоръжения за ПВО, към нашите радиолокационни станции, които трябва да да бъдат ударени от врага преди или по време на масирани удари."