"Русия модернизира ракетите Х-22 и "Оникс". Освен това са възобновили използването на комплексите "Бастион", е съобщил представителят на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицки, цитиран от РБК-Украйна.

"Ние ясно знаем, че са предприети мерки за модернизация на някои типове (ракети). В същото време самата Х-22 по същество вече е станала Х-32, тоест е преминала през модернизация“, е пояснил той.

По неговите думи "ГУР разполага с информация за плановете и мерките, предприети от Руската федерация за модернизиране на ракетите "Оник".

"През есента те често обстрелваха Николаевска, Одеска и Херсонска област. Тогава имаше много детонации, а не попадения", е добавил той.

Той също така е отбелязал, че след модернизацията руските сили са възобновили използването на комплексите "Бал" и "Бастион", които се използват срещу граждански обекти, пише украинската медия.

Обстрел над Одеса

РБК–Украйна припомня, че през нощта на 23 юли руските войски отново са обстрелвали Одеса, използвайки пет вида ракети, като са изстреляли 20 ракети. Силите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили половината от ракетите. В същото време, по време на атаката, в резултат на масиран обстрел, катедралата "Св. Преображение Господне" е повредена, един човек е загинал и 22 са ранени.