Киев Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с американския си колега Джо Байдън, след като Москва призна за независими двата района, контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти, предаде Ройтерс,цитирани от БТА .

Белият дом също съобщи за разговора между двамата, състоял се след като руският президент Владимир Путин призна двата отцепнически района в Източна Украйна за независими. Според представител на Белия дом Байдън и Зеленски са разговаряли 35 минути.

В Туитър Зеленски каза, че смята да говори и с британския премиер Борис Джонсън и че е свикал среща на съвета за национална сигурност и отбрана.

Междувременно британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че ще разговаря с украинския президент Володимир Зеленски по телефона, за да му изкаже подкрепата на Великобритания, след като руският президент Владимир Путин призна двете отцепнически области в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

"Ще разговарям с президента Зеленски и ще му изкажа подкрепата на Великобритания", каза Джонсън в края на пресконференция.

Британският външен министър Елизабет Тръс заяви, че Русия е предпочела конфронтацията пред диалога и че признаването на двата отцепнически района не може да ѝ се размине безнаказано.

Тръс добави, че с тази стъпка Москва е дала знак за прекратяване на Минския процес.