Действащият посланик на Украйна в Армения е починал, докато е служил в страната, потвърди външното министерство на Киев в понеделник, предава европейската редакция на Politico.

В изявление министерството съобщава, че е "дълбоко натъжено“ да съобщи за смъртта на поверения в делата Александър Сенченко при "трагични“ обстоятелства в страната от Южен Кавказ. Длъжностни лица изразиха "най-дълбоките си съболезнования към семейството и приятелите на починалия във връзка с тази непоправима загуба“.

В неделя националната спасителна служба на Армения съобщи, че спасители, работещи на езерото Севан, популярна туристическа дестинация край Ереван, са загубили визуален контакт с плувец на около 25 метра от брега. Мъжът е изваден от водата, но по-късно е обявен за мъртъв от екипа на линейката. Радио "Свободна Европа“ и руската държавна новинарска служба ТАСС по-рано идентифицираха плувеца като Сенченко.

Преди това Сенченко е заемал дипломатически постове в Русия и съседен Азербайджан, преди да стане високопоставен пратеник на Украйна в Армения.

Украинското посолство в Ереван не можа да бъде открито за коментар, докато външното министерство на Армения отказа да коментира публично случая.