В района на Донецк украинските въоръжени сили може да се изтеглят малко, но това ще стане факт само в най-лошия случай, казва ветеранът от руско-украинската война майор от запаса на ВСУ Алексей Хетман, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза това, коментирайки ситуацията край Торецк, Ню Йорк и като цяло в донецкото направление. "Всичко това може да се комбинира в Константиновско направление, защото най-вероятно руснаците се опитват да стигнат до нашата железница, която използваме като логистичен център. Трябва да се отнасяме с разбиране към "пълзящата“ окупация, която сега се случва от страна на руснаците, което се заключава в това, че на Торецко, Покровско, Часовярско направления, където сега е фронтовата линия, е трудно да се води бой в отбрана, там е по-удобно да се атакува. Там релефът на местността има господстващи височини, от които е по-удобно да се държи отбрана“, отбеляза Хетман.

Той подчерта, че сега руснаците натискат силно този участък от фронта.

"Върху 3% от целия фронт се водят една трета от всички бойни действия. Разбирате какъв безумен натиск е на това направления. Затова, ако трябва да отстъпваме, трябва да се отнасяме към това с разбиране. Но ние няма да отстъпим далеч. Малко по-нататък има зона, където е удобно да се поддържа отбрана“, казва Гетман.

Според него най-вероятно украинските въоръжени сили ще унищожат руснаците там. "Това е най-лошият сценарий“, подчерта майорът от запаса.

Хетман отбеляза, че засега според военна информация от Покровско, Торецко и Часовяровско направление не се забелязва намаляване на интензивността на руското настъпление.

"Но както каза командващият както Националната гвардия, така и генералите на страните от НАТО, по всички признаци някъде в края на август - началото на септември възможностите на руснаците да извършват толкова мощни, плътни настъпателни действия ще бъдат изчерпани. .. Затова трябва да издържим“, добави той.

По отношение на Ню Йорк Хетман обясни, че там са построени укрепления през 2014-2015 г. и градът се намира на място, където теренът позволява повече или по-малко защита.

"Руснаците прекрасно разбират, че може да успеят да го превземат с щурм, както направиха с Бахмут, но това ще отнеме много време и големи сили, затова има опити за обкръжаване, превземане от фланговете и настъпление по такъв начин, че да се опита да обкръжи нашата група, ако такава опасност стане реална и военното командване види, че има опасност от обкръжение на украинските въоръжени сили, тогава никой няма да ги остави там и, аз съм уверен, ще бъде дадена команда за отстъпление“, сподели мнението си Хетман.