Започна обучението на първите украински военнослужещи за пилоти на F-16 в Румъния. Те ще преминат теоретичното си обучение в Европейския център за обучение на F-16 във военновъздушната база "Фетести", посочва министерството на отбраната на Нидерландия. 

Центърът, в който се провежда обучението е създаден по инициатива на Нидерландия, която, наред с другото, предостави и самолети F-16 за целите на обучението. От общо 18, в момента има 14.

Очаква се украинските пилоти да се възползват от него до края на годината. Тогава те ще започнат практическо обучение.

Министър Рубен Брекелманс е заявил: "Още една голяма стъпка е, че сега първите украински пилоти започнаха обучението си. Те ще положат солидна основа в европейския център за обучение на F-16, за да могат да използват изтребителите, за да защитават страната си от непрестанните руски атаки. Заедно с нашите съюзници оставаме ангажирани с укрепването на въздушната отбрана на Украйна. Това е много необходимо".

Коалиция за F-16

Нидерландия, заедно с Дания и Съединените щати, пое водеща роля в обучението на украински пилоти на F-16. Трите страни също така оглавиха доставката на F-16 за Украйна от международната коалиция. Тя се ръководи от генерал-майор Арнуд Сталман.

Освен F-16 за тренировъчния център Нидерландия доставя и 24 броя за Украйна. Изтребителите трябва да помогнат на страната във войната ѝ срещу Русия. Заради оперативната сигурност комуникацията за тези доставки е предпазлива.