Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна (ГРУ) информира, че самолетът за далечно радиолокационно откриване А-50У на руските военновъздушни сили е бил свален на 23 февруари близо до град Приморско-Ахтарск на Азовско море със съветската ЗРС С-200, а след това още 5 руски самолета са били отзовани от бойни действия, предава Украинская правда.

По данни на разузнаването последното излитане на А50У е направено на 23 февруари в 15:50 ч. от летище "Ахтубинск" и е трябвало да изпълнява задачи край населените места Приморско-Ахтарск - Зерноград.

Внезапно прекратяване на работата в посочения район на радиолокационния комплекс "Шмел-М", с който е оборудван А-50У, регистрират станциите за радиотехническо разузнаване на ГРУ в 18:45 ч.

Огневото поражение на модернизираната радиолокационна система А-50У се потвърждава и от радиоприхванат разговор между екипажа за прикритие на Су-35.

Един от руските пилоти съобщава в радиоприхванатите сигнали, че е наблюдавал действия на ПВО, проблясък и взривове.

"Допълнителен признак за успеха на съвместната операция на ГРУ и ВВС е заповедта за прекратяване на полетите на два самолета Су-35 и три самолета Су-34 на руските Въздушно-космически сили, които са изпълнявали полети край село Милерово - някои от тях са планирали да нанесат въздушни удари край Авдеевка", посочват от украинското разузнаване.

На 23 февруари в съвместна операция на украинските ВВС и ГРУ е свален руски самолет А-50 със система за противовъздушна отбрана С-200.