Военновъздушните сили на Украйна показаха как американската противовъздушна система HAWK защитава небето над Украйна. ВВС на Украйна публикуваха видео в своя Telegram канал.

Това оръжие е предназначено за елиминиране на различни ракети, но украинските военни са успели благодарение на него да свалят безпилотни летателни апарати като "Шахед".

ВСУ публикуваха видео, на което се вижда как работят ЗРК HAWK на украинска територия. Операторът-ръководител на това оръжие Александър разказа за особеностите на своята работа.

"Работният ни ден започва по различен начин. Той може да започне от нощта и да не свърши. Това вече зависи от това как ще протече обстрелът. Когато за първи път улових цел, имаше много адреналин, бях много нервен. А сега вече свикнах, не му обръщам внимание", споделя той.

Освен това Александър сподели коя е била най-трудната ситуация, с която се е сблъскал по време на работа. "Най-трудното нещо е изстрелването на Х-59 ("авиационна ракета"), или Х-69. И те постоянно променяха височината си и идваха точно в нашата посока, право към нас. Имаше три такива наведнъж. Тогава беше най-тежко", разказва операторът на ЗРК.

През 2022 г. американските власти започнаха да предоставят на Украйна мобилни ракети-прехващачи HAWK. Обхватът на тези оръжия е от 1,5 до 40 километра. В края на юни Reuters научи, че украинската държава "очаква с нетърпение" нов пакет от американска помощ, който по-специално трябва да включва прехващащи ракети MIM-23 HAWK.