По време на днешната комбинирана атака на руските сили над Украйна една от трите ракети "Кинжал" удари района на летище "Староконстантинов" в Хмелницка област. Това се посочва в съобщението на военновъздушните сили на Украйна, предава УНИАН.

В него се отбелязва, че през нощта на 7 октомври Русия е нанесла удар по Украйна с балистична ракета "Искандер-М", управляема ракета Х-59, ракета от неустановен тип от Курска и Белгородска област, както и ударни БпЛА (райони на изстрелване: Орел, Приморско-Ахтарск, Курск, Ейск).

Около 08:20 ч. местно време (съвпада с българското) Русия нанася удар с три балистични ракети Х-47M2 "Кинжал" от три самолета МиГ-31К от въздушното пространство на Тамбовска област (излитащо летище "Саваслейка"), според съобщението на украинските ВВС.

"Общо радиотехническите войски на ВВС откриха и съпроводиха повече от 80 въздушни цели", се посочва в доклада.

Въздушното нападение е било отблъснато от зенитно-ракетни войски, подразделения за РЕБ (Радиоелектронна борба) и мобилни огневи групи на ВВС и Украинските отбранителни сили.

"В резултат на противовъздушната борба беше потвърдено свалянето на две балистични ракети X-47M2 "Кинжал" в Киевска област и на 32 вражески ударни БпЛА в Николаевска, Киевска, Днепропетровска, Сумска, Черниговска, Полтавска и Харковска област.

"Бяха регистрирани няколко попадения на вражески ударни БпЛА във фронтовата Харковска област. Един от трите ракети "Кинжал" е попаднала в близост до летище Староконстантинов в Хмелницка област", уточняват от украинските ВВС.

"Освен това 37 руски безпилотни летателни апарата са загубени локално в различни региони на Украйна, вероятно в резултат на активни контрамерки на силите за РЕБ", се допълва в съобщението.