"Убежището“ за руски кораби в пристанището на Новоросийск става доста условно, защото и там скоро ще бъдат насочени безпилотни катери. Това подчерта представител на ВМС на Украйна в ефира на телемаратона, предава Укринформ.

"Убежището за руските кораби в Новоросийск става доста условно. Това означава, че напускането на това убежище е доста опасно, защото на такова разстояние те (Sea Baby, украински многоцелеви безпилотен надводен апарат – бел.ред.) вече могат да ги поразяват там. И това означава, че тактиката трябва да се сведе до укриване в тази база, но като цяло -  няма безопасни места за руските окупатори“, увери говорителят.

По думите му в момента ситуацията остава без промяна от няколко дни. В Черно море няма руски кораби, а в Азовско има няколко, но те са предимно технически плавателни съдове и един ракетен катер.

"Ракетният катер не е носител на крилати ракети, това е единица, предназначена да атакува други кораби на разстояние до 150 километра. Ние не сме застрашени от "Азов“, така че можем да кажем, че ситуацията не се е променила“, добави говорителят на ВМС на Украйна.