Украинските сили са влезли в село в Белгородска област в Русия. Тази сутрин в социалните мрежи се е появило видео, в което военните твърдят, че са в руското село Пороз. За това съобщават украинските медии и губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в канала му в Telegram

Гладков заявява, че представители на правоохранителните органи ще се заемат със ситуацията в Пороз. "Междувременно входът на селото е затворен в рамките на обявения в региона режим на "антитерористична операция".

"Видеото наистина е заснето на фона на селския клуб в Пороз", са установили анализаторите на VoxCheck, съвместно със "Суспилний".

Разстоянието от този клуб до най-близката точка на границата с Украйна по права линия е до три километра. Точната дата на заснемането е неизвестна. Не е известно и дали става дума за набег или за разширяване на операцията в Русия.

Във видеото един от войниците се представя като член на 252-ри батальон.

"Срещнах се с Анатолий Анатолиевич Бляшенко, заместник-началник на Грайворонския градски окръг, и Валентина Алексеевна Коренева, кметица на селото, относно оперативната обстановка в село Пороз: по предварителни данни в селото все още се намират около 10 души", пише губернаторът на Белгородска област.

"Има противоречива информация: от една страна, всички сме виждали видеото, което е заснето на фона на селския Дом на културата, от друга страна, жителите, които току-що са пътували до селото, казват, че не са виждали украински военни и не са чували стрелба", допълва той.

"Но за да се разбере точно ситуацията, е необходимо представители на нашите правоприлагащи органи да я разгледат. В момента, в рамките на обявения в региона режим на АТО, входът към село Порож е затворен... Надявам се, че ситуацията в Порож ще се нормализира до края на деня", посочва Гладков.