Руските войски продължават да щурмуват Угледар, Донецка област. Командирът на мотострелковата Желязна рота от 72-ра механизирана пехотна бригада "Черни запорожци“ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с позивна Оскар, предава УНИАН.

"Стабилно напрегнатата обстановка продължава, Врагът продължава постоянни щурмови действия, опитвайки се да настъпи в различни сектори на фронта. Пробва в различни посоки. Веднага щом намери възможност за настъпление, той започва да събира своите ударни части там“, заяви той.

Военният допълни, че за това руснаците използват основно техника. С нейна помощ те се опитват да достигнат до украинските позиции и да хвърлят войски за по-нататъшен щурм.

По-рано анализаторите на DeepState съобщиха, че руснаците се опитват да обкръжат Угледар. Според експерти една от причините е отказът от ротация на 72-ра механизирана пехотна бригада, която от около две години защитава града и околностите му.

Анализаторите на Forbes също отбелязват, че бригадата е извършила героичен подвиг в продължение на почти две години, като е удържала града от превъзхождащ враг. Сега обаче тя има нужда от почивка.

Според военния експерт и бивш председател на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов, сега има не само заплаха от загуба на Угледар, но и от обкръжаване на украинския гарнизон в града.