Има голяма вероятност до края на годината въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да напуснат територията на Курска област на Русия. Това заяви в ефира на Radio NV Иван Ступак, военен експерт и бивш служител на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Отговаряйки на въпрос за ситуацията в Курска област опитите на руснаците да изтласкат украинските войски, Ступак отбеляза, че там ВСУ понася загуби на територия и загуби сред военните:

"Не искам да изпреварвам събитията, но съдейки по тенденцията и съдейки по броя на руския военен персонал, за който говори Сирски в района на Курск, това са 50 хиляди души, тоест има голяма вероятност до края на годината да напуснем територията на Курска област“.

Експертът добави, че ако погледнете картата на DeepState, можете да видите как руснаците "отрязват“ украинските комуникации, опитвайки се да излязат в тила на ВСУ и да ги принудят да се оттеглят възможно най-близо до град Суджа. "И оттам ще бъде по-лесно да ни изтласкат от пределите на Курска област“, отбеляза Ступак.