Руските войски се опитват да заобиколят град Селидово в Донецка област, който е елемент на отбраната, по няколко направления, по-специално от юг, атакувайки Цукурино.

Това заяви в ефира на Радио "Свобода“ директорът на информационно-консултантската компания Defence Express Сергей Згурец. "Това е едно от опасните движения на противника, но при Селидово настъплението на противника се сдържа, в същото време противникът се опитва да се придвижи на юг от Украинск и можем да кажем, че ситуацията е доста критично, но предислоцирането на наши определени сили и средства позволява да се забави настъплението на противника“, подчерта Згурец.

Отговаряйки на въпрос за успехите на руската армия, която премина река Журавка източно от Покровск и се вклини в железопътната линия между Селидово и Цукурино, анализаторът отбеляза, че руснаците се опитват да напреднат към Покровск и по железопътната линия от Новогродовка, но са задържани там. "Сега противникът се опитва да премине от украинската към друга магистрала, от която зависи снабдяването на Селидово, и това трябва да създаде предпоставки за заобикаляне на Селидово от север и юг, за да се ограничат логистично доставките и да се улесни изместването на нашите бригади от града, това създава рискове за нашите войски", подчерта Згурец.

По думите му, когато говорим за настъплението на руснаците към Цукурино и на юг, по-специално към Кураховка, става дума за важен участък от фронта, където преминаването на река Волча представлява заплаха за ВСУ, защото ще има натиск върху украинските части от север:

"Тези рискове са взети под внимание, но това засяга факта, че джобът, който се образува между Украинск и Остри, е доста важен за задържане“.

По думите му руснаците имат предимство в живата сила, а също така използват много ФАБ и КАБ за унищожаване на укрепленията на ВСУ, по-специално на Кураховското и Покровското направление. Той отбеляза, че много военни критикуват факта, че редица укрепления са построени на открито и не се използват.

Згурец заяви, че руската войска се опитва да стигне до Покровск, но настъплението там е спряно. По думите му те се придвижват и към Мирноград, където украинските бригади и батальони блокират настъплението. По думите му руснаците имат предимство в жива сила и техника – по отделни направления то е 1 на 8 или 1 на 10, което значително затруднява отбранителните действия на ВСУ.

Анализаторът посочи, че руснаците ще продължат да използват тези тактики в бъдеще и Киев трябва да търси контрамерки, които включват укрепване на частите и използване на повече оръжия.