Въоръжените сили на Украйна свалиха седем руски самолета от различни типове за седмица. Това е било възможно, вероятно защото украинското командване е разпределило ракети за зенитно-ракетни системи с голям обсег за тези операции поради събитията в Авдеевка, пише УНИАН.

"Имаме малък брой зенитно-ракетни системи с голям обсег, като Patriot, SAMP/T и интегрирана система по програмата FrankenSAM, която може да работи до 150 километра на средна и голяма надморска височина“, отбеляза бившият заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко в коментар за изданието "Обозреватель“.

Той отбеляза, че на Украйна са предоставени редица ракети за тези системи за противовъздушна отбрана. Експертът смята, че определен брой ракети са били предназначени за борба с руската авиация.

"Следователно ръководството взе решение след действията на руснаците в Авдеевка с използването на управляеми бомби, все пак да отговорим на това... И сега, както виждаме, тяхното използване (използването на ракети) в няколко направления носи успех в унищожаването на самолети Су-34 – именно това са носителите на управляеми бомби, а Су-35, модерен изтребител, осигурява защита от операции на авиацията“, обобщи генерал-лейтенантът.