На Курско направление украинският гарнизон в Любимовка-Толсти Луг е попаднал в оперативно обкръжение, съобщава военно-аналитичният Telegram канал Military analytics.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да се опитват да освободят гарнизона, притиснат от руските войски в границите на залесената низина на река Снагост, Любимовка и в Толстой Луг. Украински части атакуват през населеното място Новоивановка, но засега атаките не са дали резултат. Като цяло тук предстоят битки, прогнозират експертите.

Обкръжените сили на ВСУ в  Любимовка ще имат само един шанс, в случай деблокиращите атаки се провалят - да се опитат да пробият прилежащата т.нар. сива зона.

В същото време на юг от Зелени Шлях на 10 октомври, когато руски отряд бързо навлезе в горския пояс там, са били ликвидирани украински пилоти на БпЛА. Очевидно атаката на руските въоръжени сили е била толкова бърза, че украинските пилоти на дронове просто не са имали време да напуснат позиции. Пробивът на руските войски там е бил с малка сила, няколко бронетранспортьора с войски. Появиха се две версии за смъртта на украинските оператори на дронове. Първата, въз основа на изявлението на украинския омбудсман Дмитрий Любинец, е, че заловените военни на Киев са били застреляни. Втората се основава на изявление на украинските военни, които отричат ​​екзекуцията на пленени войници от ВСУ. Боецът от "Айдар“ Станислав Бунятов съобщава, че обкръжените украински пилоти на дронове не са се предали, а са загинали в битка.

На запад от Любимовка също се водят битки в района на Мала Локне.