Президентът на Украйна Владимир Зеленски реагира на думите на руския президент Владимир Путин, като каза, че търпението на Украйна е знак за мъдрост, пише "Украинская правда“.

На пресконференция след двустранната среща с френския си колега Еманюел Макрон в Киев, Зеленски каза следното: "Вероятно ще отговоря на руски, така че авторът на афоризма (Путин) да разбере отговора ми. Безспорно е, че за някои неща президентът на Русия е прав. Украйна действително е красавица.

Но по повод "моя“, както той казва. Тук вече има малко прекаляване... Колкото до "търпи се, красавице моя“, мисля, че Украйна е много търпелива, защото е мъдра, защото това е важно не само за Украйна, но и за цяла Европа. И това е много важно за руснаците. Защото ескалацията от другата страна зависи от нашето търпение. Ние защитаваме страната си, ние сме на наша територия.

Търпението ни оказва влияние върху провокациите, когато не отговаряме на провокации, а се държим много достойно. Следователно, търпението е мъдрост“.

На 7 февруари руският президент Владимир Путин подигравателно се обърна към Зеленски относно изпълнението на Минските споразумения за разрешаване на конфликта в Донбас, цитирайки руска поговорка.

"В Киев казват, че ще изпълнят (Минските споразумения), после казват, че това ще разруши страната им. А президентът (на Украйна – бел. ред.) наскоро заяви, че не харесва нито една точка от тези Мински споразумения. Е, харесвате, не харесвате - търпи, красавице моя. Трябва да го направим. Няма друг начин“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов