Има един важен момент в историята на признаването на т. нар. "народни републики" в Донабас (ЛНР и ДНР), на който украинските медии не обърнаха внимание. Моментът, поради който военните действия могат значително да се изострят в Донбас - ако Путин подпише признаването на тези т.нар. "републики". Говорим за територията им - в какви граници Русия може да признае тези формирования, коментира украинското издание "Украинская правда".

Много украинци възприемат тези "републики" само в рамките на сегашните им "граници". Русия посяга на тях. Но това не е съвсем така. В речта си в Държавната дума Генадий Зюганов - един от авторите на призива към Путин спомена, че "референдумът“ от 2014 г. е проведен на много по-голяма територия. Този "референдум" е споменат и в текста на апела.

Освен това в обръщението към Путин се припомня и консултативното допитване от 1994 г., което се проведе в Донецк и Луганск, което руските комунисти нарекоха "всеукраински референдум". Те излъгаха. Но това не е важно. Важно е, че в контекста на признаването на тези "републики" става дума за двете области като цяло, а не за окупираните от тях части.

Да, и в "конституциите" на тези "републики" се казва, че територията им се определя от границите, които са съществували към момента на тяхното създаване. Изданието припомня, че през 2014 г. се проведе непризнат "референдум“ например в Мариупол и Славянск, които в момента са под контрола на украинските централни власти.

Така че, ако Путин признае тези "републики" Русия с нейните привърженици може да постави ултиматум на Украйна: да се откаже от допълнителни територии. (същите Мариупол и Славянск) – като цяло територия в административните граници на днешните Донецка и Луганска области на Украйна)

Разбира се, Киев няма да се съгласи с това. И тогава Русия може да отприщи военни действия с нова сила.

Ясно е, че ако Путин признае "републиките", руската армия веднага ще влезе открито там. И Минските споразумения ще бъдат окончателно погребани. И това ще е полезно за Украйна, защото пълното изпълнение на споразуменията от Минск означава за украинските власти да унищожат държавата си със собствените си ръце.

От друга страна, чрез нов етап от военните действия в Донбас Путин може да не преследва целта за завземане на нови територии, а нов "Минск“. Условно наречен "Минск-3".

Всеки път Русия налага исканията си със заплахата от поражение. След Иловайск последва "Минск-1", след Дебальцево – "Минск-2". Следователно Путин може да гледа например към Мариупол и "Минск-3".

Според автора на статията обаче Украйна вече не е в това състояние, в което да й бъдат налагани всякакви изисквания.

Превод и редакция: Юлиян Марков