Служители на правоохранителните органи на Украйна са идентифицирали видовете ракети, използвани от руските сили за обстрел на граждански обекти в Харков на 1 септември, пише украинският портал Informator.

Руските военни са използвали най-малко осем ракети за обстрел на Харков на 1 септември. Това са пет балистични ракети "Искандер-М" и три ракети за системите за противовъздушна отбрана С-300/С-400, използвани от руската армия за поразяване на наземни цели. Прокурорите и разследващите полицаи до момента са установили, че Русия е използвала две балистични ракети "Искандер-М" срещу търговски център в квартал Салтив в Харков.

Сградата на Двореца на спорта в Немишлянски район е била поразена директно от три ракети "Искандер-М". На съседната територия са нанесени още три попадения с ракети С-300/400, допълва в Telegram пресслужбата на Харковската областна прокуратура.

Съобщено е и за попадение в района на Хидропарка в Киевска област. Прокуратурата не е уточнила какъв вид ракети са използвали руснаците в този случай.

На свой ред информираният в Telegram канал "Николаевский ваньок" твърди, че на 1 септември руските сили са изстреляли около 13 балистични ракети по Харков и Харковска област. "Повечето от тях, ако не и всички, са били "Искандер-М".

Пресслужбата на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщава в Telegram, че към 18:30 ч. местно време (съвпада с българското) броят на пострадалите от масираната атака в Харков е нараснал до 47 души, включително 7 деца. Трима души са били спасени от развалините. Продължават издирвателните и спасителните операции.

Междувременно на 1 септември в 19:25 ч. началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов заяви, че руснаците отново нанасят удари по Харков. "Няма информация за последствията".