Депутатите от Върховната рада на Украйан подкрепиха проекторезолюцията, с която се предлага странатa да се обърне към страните от НАТО с призив да подкрепят членството на Украйна в Алианса, съобщава РБК-Украйна с позоваване на депутатa Ярослав Железняк.

По думите му за приемането на проекторезолюцията са гласували 352 народни представители.

Според обяснителната бележка към документа, по този начин Радата призовава парламентите на страните-членки на НАТО и Парламентарната асамблея (ПА) на НАТО да изпълнят решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. за членството на Украйна.

Депутатите смятат, че страните-членки трябва да поискат от своите правителства да улеснят приемането на съвместни документи с Украйна в подкрепа на нейния подход към бъдещото членство по време на пролетната сесия на ПА на НАТО в Люксембург и на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

През 2008 г. на срещата на върха на НАТО беше провъзгласено споразумение за членството на Украйна и Грузия в Алианса, но присъединяването беше отложено.

Стана известно на 10 април сутринта, че Радата ще се обърне към НАТО с подобен призив.

Според външния министър Дмитрий Кулеба всякакви решения, които доближават членството на Украйна в НАТО, ще бъдат смятани за успешен резултат от юлската среща на върха на Алианса.