Украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК), която отговаря за изготвянето на списъци със санкции, предложи да бъдат наложени санкции на главата на Руската православна църква патриарх Кирил, съобщи ТАСС.

"Националната агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) е изготвила нови списъци на 3423 души и 545 компании в Русия", се казва в изявление на уебсайта на агенцията. "Сред тях е и Владимир Гундяев <...> Патриарх Кирил", се казва в съобщението.

НАПК предлага също така да се наложат санкции срещу членове на семействата на депутатите от Думата и членовете на Съвета на федерацията, влиятелни бизнесмени, членове на техните семейства и принадлежащи им компании, ръководители на руски териториални власти, ръководители на обществени сдружения, занимаващи се с военно-патриотично възпитание на младежи, руски медийни компании и техните ръководители, руски артисти, както и компании, които произвеждат и доставят оръжие за руската армия.

От НАПК съобщиха, че това е осмият списък на лица от началото на "специалната военна операция" на Русия в Украйна, който е изпратен на главния прокурор и на украинското външно министерство. Санкциите се налагат с указ на украинския президент по предложение на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната.

ТАСС посочва, че днес агенция Франс прес е съобщила, позовавайки се на документ на ЕС, че Брюксел е предложил да се наложат ограничения срещу руския патриарх Кирил като част от шестия пакет санкции.

Превод и редакция: БТА