Украинците са призовани да създадат дронове за военните у дома в рамките на проекта "Народен дрон", предава The Guardian.

Според министъра на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров зад проекта "Народен дрон" стои неправителствената организация Victory Drones.

Участниците могат да се включат в безплатен инженерен курс, за да се научат да сглобяват 18-сантиметров FPV (first-person-view) дрон в домашни условия.

FPV дроновете са евтини за производство и могат да бъдат прецизно управлявани срещу цели. Те са в състояние да унищожат много по-скъпо военно оборудване. Според Федоров дроновете "променят правилата на играта" във войната.

Курсът предлага Zoom сесии с инструктори, списък с компоненти и задължителни инструменти и материали, които да се закупят за конструиране на FPV дрон, както и достъп до общност от инженери, които предлагат съвети и отговори на всякакви въпроси.

Сглобеният дрон се предава на инструкторите на Victory Drones за тестове за качество и ако премине успешно, се предава на военните.

"Участниците в курса вече са предали повече от 100 дрона на военните. Като цяло повече от 80% от тях са предадени на инструкторите на Victory Drones в добро работно състояние, а останалите са се нуждаели от някои корекции. Това е много висок процент на успеваемост при сглобяването!" заявява Федоров.