Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са засилили атаките срещу руски военни съоръжения и други важни цели зад фронтовите линии в територии, контролирани от силите на Москва. Военните на Киев извършват атаки не само в окупираните територии на Украйна, но и в пределите на Руската федерация. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

"Украйна изглежда засилва атаките срещу руски военни и логистични съоръжения и други важни обекти в тила в окупираните територии на Украйна и в Русия“, се казва в доклада на ISW.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГРУ) съобщи на 12 ноември, че ден по-рано украински "партизани“ са атакували руския военен щаб в Мелитопол, Запорожка област, в резултат на което са загинали най-малко трима служители на руската служба за сигурност (ФСБ) и Националната гвардия.

Изявлението на ГРУ от 12 ноември бе предшестван от нападение на украински партизани срещу бившия ръководител на т.нар. Народна милиция на ЛНР на 8 ноември, удари по руска военна база в Херсон и активи на Черноморския флот в Крим на 9 ноември, както и три удара по тила и партизански атаки в Русия на 11 ноември, припомня агенцията.