Въздушната тревога в Украйна, обявена заради излитането на руския МиГ-31, напоследък започна да продължава повече. Това е така, защото руските войски презареждат този изтребител по време на полета му. Това разясни в коментар за РБК-Украйна говорителят на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат.

Защо алармите станаха по-дълги?

По думите му продължителността на въздушните тревоги заради излитането на МиГ-31 се е увеличила, тъй като самолетът се зарежда във въздуха. По-специално, руснаците прибягват до подобни действия повече от веднъж.

"Днес беше по-кратко, вчера беше по-дълго. Зареждат самолети във въздуха, знаейки много добре, че ще имаме тревога", казва Игнат.

В същото време той отбеляза, че МиГ не се нуждае от дозареждане във въздуха, за да атакува Украйна.

"Той не лети на дълги разстояния. Те имат три базови летища - Саваслейка, Ахтубинск и Моздок близо до Махачкала. Те не са далеч от Украйна – общо взето, те излитат, пускат "Кинжал“ и кацат. Но сега правят полети като този: 20-30 минути - излитане, кацане, час и половина - отработване на гориво в нормален режим. А когато са 3 и повече часа - има дозареждане във въздуха като елемент на подготовка", обясни Игнат.

"Така че руснаците прекрасно разбират, че Украйна е в полудепресивно състояние, когато нашите училища, предприятия и организации не функционират. И това със сигурност се отразява на нашата икономика“, отбеляза той.

Могат ли военните да определят дали ще има бойно излитане или обучение?

"Имаме нашите разузнавателни данни. Имаме данни от нашите партньори, че МиГ излита. Ако излетят на 100 километра на север, ние не го виждаме, получаваме информация, имаме различни източници на информация за излитането на този МиГ", казва Игнат.

Той отбелязва, че ако има потвърждение, че празен МиГ е излетял и е бил преместен, това е един въпрос. Или ако има категорични доказателства, че е излетял без окачена ракета, тогава тревогата няма да бъде обявена и обратното.

"Случва се да има и информация, че той вече лети с ракета, тогава, разбира се, трябва да съобщим това. Имаме различни източници на информация. Ако знаем, че няма опасност, тогава не съобщаваме нищо. Точно както излитащите МиГ-31БМ, които са дислоцирани в Белбек, те не са носители на "Кинжалите“, добавя Игнат.

Възможно ли е да се преразгледа подхода за обявяване на въздушна тревога?

На въпрос дали е възможно да се преразгледа подходът за обявяване на въздушна тревога, говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили отговори кратко, като отбеляза, че това не е от компетенцията на военните.

"Нивото на тревога е от компетентността на военните“, казва Игнат.

Предистория

Припомняме, че напоследък в Украйна зачестиха мащабни тревоги, свързани с излитането на руския самолет МиГ-3К. Ако по-рано опасността обикновено траеше около 30 минути, сега отнема 3 часа или дори повече.

Подобни полети обаче създават проблеми на украинците, тъй като ако руснаците вдигнат МиГ, цяла Украйна моментално става "червена“ на картата за въздушна тревога.

Това се дължи на факта, че МиГ-31К е потенциален носител на хиперзвуковата ракета Х-47м2 "Кинжал“, която трудно се прехваща от украинските ПВО. А декларираният обсег на тези ракети е хиляди километри.