На 11 октомври корабът на руския Черноморски флот "Павел Державин" е бил повреден в Черно море край Севастопол. Това заяви прессекретарят на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна, капитан 3 ранг Дмитрий Плетенчук по "Радио Свобода“.

"Вие сте първият, на когото днес официално потвърждавам, че е повреден. Не мога да ви дам информация за обстоятелствата около този инцидент, да го наречем така, но е факт“, заяви той.

Представителят на ВМС на Украйна уточни, че "Павел Державин" е кораб на руския флот, въпреки че преди украинският флот имаше кораб със същото име.

"Те имат едно и също име. Доколкото си спомням, имаше такъв интересен момент още преди войната. Мога само да отбележа, че това не е украински кораб", уточни Плетенчук.

По-рано медии и канали в Telegram съобщиха, че патрулният кораб на руския Черноморски флот "Павел Державин" е бил взривен на външния рейд на Севастопол по неизвестни причини.

Както разказват абонати на телеграм канала "Кримский ветер“, около 10 часа сутринта се чува звук от експлозия. Каналът предполага, че патрулният кораб от проект 22160 "Павел Державин" от типа на "Василий Биков" може да е бил взривен на мина, тъй като през деня в морето край Севастопол е бил забелязан миночистач.