128-а отделна десантно-щурмова Закарпатска бригада потвърди смъртта на 19 военнослужещи от руска атака по време на празнична церемония близо до фронтовата линия на 3 ноември, съобщава "Украинская правда“, като се позовава на съобщение в Telegram на частта.

 "Ракетната атака на коварния враг отне живота на 19 войници от 128-а отделна планинска щурмова Закарпатска бригада... Най-добрите ни бойци загинаха... Обещаваме да отмъстим за нашите братя по оръжие 100 пъти“.

Съобщава се, че в момента се извършва "задълбочена проверка на всички обстоятелства на трагедията".

По-рано източници на "Украинская правда“ съобщиха, че Русия е нанесла удар по военно съсредоточаване на 128-а отделна десантно-щурмова Закарпатска бригада в село на първа линия в Запорожка област в 10 часа сутринта на 3 ноември. Съобщава се, че повече от 20 бойци може да са загинали. Вероятно военните са се събрали на едно място, за да получат награди в чест на Деня на артилерията.

Вечерта на 4 ноември министърът на отбраната Рустем Умеров възложи на Главния инспекторат на Министерството на отбраната да извърши пълно разследване на тази трагедия.

В Закарпатска област беше обявен тридневен траур заради масовата гибел на войници от 128-ма бригада, които бяха ударени от Русия, вероятно по време на празнична церемония по награждаване.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че трагедията с масовата гибел на войници от 128-а планинско-щурмова бригада в Запорожка област е можела да бъде избегната. Президентът подчерта, че в момента тече разследване, което трябва да даде честни отговори на близките на загиналите войници и на обществото как се е стигнало до трагедията и чии заповеди са били неправилни.