Апелативният съд на Киев разпореди на Държавното бюро за разследване (ДБИ) да образува наказателно производство срещу бившия командир на Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна генерал Юрий Содол. Това е съобщил началникът на щаба на 12-та бригада със специално предназначение "Азов" Богдан Кротевич, предава украинската медия "Фокус"

"Днес Апелативният съд на Киев отмени решението на съдия-следователя от Шевченковския районен съд на Киев О. Мелешак от 19 август 2024 г. по дело № 761/24500/24, производство № 1-х/761/15750/24, и постанови ново решение", се посчва в публикацията.

В решението на съда се посочва, че ДБИ е длъжна да впише информацията за небрежно отношение към военната служба, което е довело до тежки последици, в Единния регистър на досъдебните разследвания (част 2 на чл. 425 от Наказателния кодекс на Украйна).

"Това е голяма крачка напред, но все още не е победа", е коментирал решението на съда Кротевич.

На 24 юни президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани генерал Юрий Содол от поста командващ Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), който той заемаше малко повече от четири месеца. Малко преди това началникът на щаба на бригадата от Националната гвардия "Азов" Богдан Кротевич се свърза с Държавното бюро за разследване с жалба срещу Содол.

Американският вестник The Washington Post е получил достъп до текста на тази жалба. От редакцията подчертават, че в документа Кротевич обвинява генерала в допускането на редица грешки още от времето на защитата на Мариупол през 2022 година.

"Въпреки че генерал Содол не ръководеше отбраната на града и не прекара нито един час в Мариупол, той беше удостоен със званието "Герой на Украйна", пише Кротевич, добавяйки, че не е осигурявал на бригадата "Азов"“ боеприпаси и не е подготвил защитата на града преди руската офанзива.