Украинските власти са провели първия кръг от преговори с френски представители по двустранно споразумение за гаранции за сигурност, съобщават от пресслужбата на украинската президентска канцелария, предава РБК-Украйна.

Украинската преговорна група е ръководена от Игор Жовква, главен дипломатически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. В нея влизат заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец и първият заместник-министър на отбраната Олександър Павлюк.

От ведомството са уточнили, че страните са договорили план за по-нататъшни двустранни преговори и процедура за координация по отношение на гаранциите за сигурност в близко бъдеще.

"Трудно е да се надцени значението на двустранните преговори за сигурност с Франция като страна, основател на Европейския съюз и НАТО. Ние постоянно чувстваме подкрепата на Франция както в наближаващата победа на Украйна, така и по пътя на европейската и евро- атлантическата интеграция на нашата държава“, е отбелязал Жовква.

Франция стана петата държава от Г-7 след САЩ, Великобритания, Канада и Япония, с която Украйна е започнала подобни двустранни преговори.

Гаранции за сигурност на Украйна

Украинската медия припомня, че украински официални представители многократно са подчертавали, че страната се нуждае от гаранции за сигурност.

"Те ще предотвратят повторно нахлуване в Русия след края на войната, но Украйна все още няма да е член на НАТО".

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс страните от "Голямата седморка" (Г-7) подписаха декларация за гаранции за сигурност на Украйна. Към нея вече са се присъединили 29 държави.